De perfecte elevator pitch: tips en voorbeelden!

De perfecte elevator pitch: tips en voorbeelden!

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, dus het is belangrijk om een overtuigende elevator pitch te hebben. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, een investeerder wilt overtuigen of je bedrijf wilt pitchen aan potentiële klanten, een elevator pitch kan je helpen om jezelf of je bedrijf effectief te presenteren. In dit artikel geef ik je tips en voorbeelden voor het geven van de perfecte elevator pitch.

Wees duidelijk over wat je doet

Het is belangrijk dat je in je pitch duidelijk maakt wat je doet en welk probleem je oplost. Probeer dit zo concreet mogelijk te maken, zodat je gesprekspartner direct begrijpt waar je mee bezig bent. Vermijd jargon en vaktermen waar mogelijk.

Slecht voorbeeld: “Ik ben een innovatieve tech-startup die zich richt op disruptieve technologieën om de customer experience te verbeteren.”
Goed voorbeeld: “Ik werk aan een app die het plannen en organiseren van afspraken makkelijker maakt voor drukke professionals.”

Gebruik een pakkende opening

Een goede opening is cruciaal om de aandacht van je gesprekspartner te trekken. Probeer een vraag te stellen, een interessante statistiek te delen of een anekdote te vertellen die relevant is voor jouw idee, product of dienst.

Slecht voorbeeld: “Hallo, ik ben Jan en ik werk bij een softwarebedrijf.”
Goed voorbeeld: “Wist je dat de gemiddelde persoon meer tijd besteedt aan het plannen van afspraken dan aan het daadwerkelijk hebben van afspraken? Ik werk aan een app die daar verandering in brengt.”

Focus op de voordelen

Vertel niet alleen wat je doet, maar ook welke voordelen jouw idee, product of dienst biedt. Denk hierbij aan kostenbesparingen, tijdsbesparingen, verbeterde efficiëntie, meer gemak, etc.

Slecht voorbeeld: “Onze software zorgt voor een betere workflow.”
Goed voorbeeld: “Met onze software kunnen bedrijven tot 30% besparen op administratieve taken, waardoor ze meer tijd hebben om zich te richten op groei en innovatie.”

Deel je successen, laat zien wat je al bereikt hebt!

Laat zien wat je al bereikt hebt

Als je al iets hebt bereikt met je idee, product of dienst, laat dit dan zien in je pitch. Hierdoor laat je zien dat je serieus bezig bent en dat je product of dienst werkt.

Slecht voorbeeld: “We hebben een prototype ontwikkeld.”
Goed voorbeeld: “We hebben het afgelopen jaar 50 klanten geholpen bij het optimaliseren van hun workflow, wat heeft geleid tot een gemiddelde kostenbesparing van 25%.”

Maak het persoonlijk

Je elevator pitch moet niet alleen informatie bevatten over je vaardigheden en ervaringen, maar ook iets persoonlijks. Dit kan een hobby zijn waar je gepassioneerd over bent, een persoonlijk doel dat je wilt bereiken of iets anders dat laat zien wie je bent als persoon. Het doel hiervan is om een verbinding te maken met de ander op een menselijk niveau en om te laten zien dat je meer bent dan alleen je professionele leven.

Slecht voorbeeld: “Mijn opleiding en werkervaring maken van mij de juiste persoon.”
Goed voorbeeld: “In mijn vrije tijd hou ik van reizen en heb ik al verschillende landen bezocht. Het heeft me geleerd om open te staan voor nieuwe ervaringen en om me aan te passen aan nieuwe situaties. Ik denk dat deze vaardigheden mij helpen om snel te schakelen en om creatief te zijn in mijn werk.”

Zorg voor een duidelijke call-to-action

Het doel van je elevator pitch is om de ander te overtuigen om verder met je te praten. Daarom is het belangrijk om een duidelijke call-to-action op te nemen aan het einde van je pitch. Dit kan een uitnodiging zijn om meer informatie te geven, om een afspraak te maken of om een connectie te maken op LinkedIn. Zorg ervoor dat je de ander duidelijk maakt wat de volgende stap is.

Slecht voorbeeld: “Misschien spreken we elkaar in de toekomst nog eens.”
Goed voorbeeld: “Als je meer wilt weten over mijn werkervaring en hoe ik jouw bedrijf kan helpen, zou ik graag een afspraak met je maken om hier verder over te praten. Ik denk dat we samen veel kunnen bereiken en ik kijk ernaar uit om van je te horen.”

Zorg altijd voor opvolging!

Een elevator pitch is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke branding en kan je helpen om jezelf te verkopen aan potentiële werkgevers, klanten of investeerders. Door de bovenstaande tips te gebruiken en te oefenen met je pitch, kun je ervoor zorgen dat je altijd voorbereid bent op een kans om jezelf te presenteren. Onthoud dat het belangrijk is om authentiek te zijn en om jezelf te laten zien als een unieke persoon met vaardigheden, ervaringen en passies.

Voorbeeld 1

“Hoi, ik ben Lisa en ik ben een marketingspecialist. Ik help bedrijven hun online aanwezigheid te vergroten en hun doelgroep beter te bereiken door middel van strategische digitale campagnes. Een van mijn recente projecten was het creëren van een succesvolle social media-campagne voor een nieuw beautymerk, waardoor hun volgers op Instagram met 50% zijn gestegen. Ik ben gepassioneerd over het vinden van creatieve oplossingen en het leveren van meetbare resultaten voor mijn klanten. Ik zou graag horen hoe ik jouw bedrijf kan helpen groeien.”

Met deze pitch laat je zien wat je doet, wat je al bereikt hebt en wat je te bieden hebt. Het is kort en krachtig, en nodigt uit tot een vervolggesprek.

Voorbeeld 2

“Hallo, mijn naam is Joey en ik werk bij XYZ Architects. Ons bureau heeft de afgelopen jaren gewerkt aan diverse projecten, variërend van particuliere woningen tot grote commerciële gebouwen. Wat ons onderscheidt van andere architectenbureaus is onze focus op duurzaamheid en innovatie. We geloven dat een gebouw niet alleen mooi moet zijn, maar ook functioneel en milieuvriendelijk. Onze passie voor architectuur en onze expertise op het gebied van duurzaam bouwen maken ons de ideale partner voor jouw project. Ik zou graag de mogelijkheid willen bespreken om onze diensten aan te bieden en te zien hoe we jouw ideeën kunnen omzetten in een prachtig en duurzaam gebouw.”

Deze elevatorpitch toont de expertise van het architectenbureau op het gebied van duurzaamheid en innovatie, evenals hun passie voor het creëren van functionele en milieuvriendelijke gebouwen. Door deze informatie te delen en de mogelijkheid aan te bieden om verder te praten over het project, laat de pitch een goede indruk achter bij potentiële klanten.

Voorbeeld 3

“Goedendag, mijn naam is Petra en ik ben eigenaar van Meubels & Meer. Bij ons vind je stijlvolle en kwalitatieve meubels voor elk budget. We hebben een brede collectie van moderne tot klassieke meubels die allemaal met zorg zijn uitgekozen. We luisteren naar de wensen van onze klanten en geven graag persoonlijk advies om hun droominterieur te realiseren. Kom gerust langs in onze showroom en laat je inspireren door onze meubels!”

Deze elevatorpitch benadrukt de kernpunten van de meubelzaak, namelijk de brede collectie, kwaliteit en persoonlijk advies. Het geeft de potentiële klant een idee van wat ze kunnen verwachten en nodigt hen uit om de showroom te bezoeken.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om jouw elevator pitch te perfectioneren.

Als je meer wilt leren over het geven een elevator pitch, neem dan gerust een kijkje op mijn website of neem contact op voor een kop koffie of thee.

Veel succes!